V mém profesním životě jsem vždy pracoval jen s vínem a vinicí. Tvorbu vína neberu jako práci, ale jako vášeň. Tak jako malíř maluje svůj obraz, básník skládá své verše, tak já, vinař, tvořím, skládám a maluji své víno. Během mé celoživotní tvorby jsem získával stále nové a nové zkušenosti, poznatky a vědomosti o tom, jak vyrobit co nejkrásnější, nejvyváženější víno. Tomu jsem podřídil vše v mém profesním životě. Odměnou je pro mne uznání a úsměv na tváři mých zákazníků a příznivců, jejich loajalita a věrnost.
V první etapě mého vinařského života jsem se učil dělat víno. Co nejsvědomitěji, nejzodpovědněji, se snahou využít maximum z toho, co nám dává příroda, vinice, vinná réva.
Ve druhé etapě mého vinařského života posouvám mé poznání a práci s vínem dál, do jiné roviny, polohy, podoby. Vytvářím nové, krásné, doposavad nepoznané. Propojuji sílu a energii minerálů, léčivých krystalů s krásou révového vína. Přivádím na svět nový pojem Krystalové víno.
Pracuji s vnímáním energií minerálů, cítím jejich poslání, smysl a význam. Přijímám informace o tom, jak s minerály pracovat a jak využít jejich potenciál ve spojení s vínem. Víno a energie minerálů je v přímé harmonii a synergii. Mohou svoji sílu násobit nebo navzájem doplňovat. Vše pro Váš výsledný prospěch a užitek.
Jsme malým vinařstvím s osobním přístupem.
Naše vinařství jsem vybavil velmi šetrnou a citlivou technologií. Tu plně využívám při mé práci s vínem, abych měl možnost ctít a garantovat naši filozofii. Tvorbu co nejjakostnějších vín, které vynikají svojí odrůdovou čistotou a charakterem a odráží ve svém projevu lokalitu, terroir.
Znám vinice, odkud naše hrozny sklízíme.
Výroba vín probíhá následně. Je pro nás nezbytný ruční sběr hroznů a jejich následné šetrné zpracování. Nejprve citlivé oddělení bobule od třapiny bez jejího poškození. Následuje jemné namáčknutí bobule, šetrné přepravení do pneumatického lisu. V něm probíhá macerace bobulí a to v čase závislém na odrůdě vína. Poté probíhá pozvolné, pomalé, několika hodinové lisování s postupně rostoucím tlakem, s cílem minimálního poškození peciček a slupek bobulí. Získaná šťáva sedimentuje do druhého dne při nízké teplotě. Odkalený mošt se přepouští do kvasné nádoby, která umožní korigovat teplotu kvašení dle mé představy. Následně po ukončení fermentace probíhá na základě mého posouzení vývoje vína zrání na vinných kvasinkách. Vína dle potřeby jemně prokysličuji, abych zajistil jejich optimální vývoj.
Na zrání vín nepospíchám. Každé víno potřebuje svůj čas, aby se vyvinulo do své krásy a podoby, která je mu typická. Některé víno může zrát v nádobě deset, jiné dvacet měsíců. Vždy tak, jak je třeba. Důležité je ponechat vínu potřebnou dobu na jeho vývoj a nepřizpůsobovat čas zrání vína požadavkům, které nemají s vínem nic společného.
Od prvopočátku tvorby vín pracuji se sílou a energií minerálů. Vždy se jedná o individuální a nenapodobitelný proces. Dle své zkušenosti, citu a empatie volím, který minerál se kterým vínem spojit a to v závislosti na aktuálním technologickém procesu, ve kterém se víno nachází. Minerály tedy provázejí naše vína od jeho zrodu. Finálním vyústěním je instalace minerálů do láhve při jeho lahvování a tím zajištění konečného spojení léčivého krystalu s vínem. Na léčivém výsledku vína s minerály se tedy podepíše celý proces výroby vína, kdy v různých fázích výroby do vína vchází jiný druh léčivého kamene.
Léčivé krystaly, které používám při práci s víny, energeticky pročišťuji. Není to jen o tom, že by se instaloval minerál do vína bez předchozí péče. Tato práce s léčivými kameny a jejich příprava je mojí osobní znalostí, zkušeností, která zajišťuje originalitu a hlavně čistotu toho, co tvořím.
Vše spojené s výrobou našich vín ve spojení s minerály si střežíme, chráníme, aby nemohlo dojít ke zneužití této ušlechtilé myšlenky při tvorbě Krystalového vína.
VÍNO JARMILA s.r.o.
Kostelní 621 |
Ing. Miroslav Kovács
mobil: 775 127 730 |
Jarmila Kovácsová
mobil: 775 127 731 |